Saturday, January 29, 2011


Who am I actually?
What position do I hold in your heart?
If You don't say it out clear.
You're just letting our love dangle in the mist.
I wait and wait.
Memories of your good keep popping into my mind.
After so much waiting, you still won't even say a word of 'sayang' to comfort me.
I walk forward heads down, tears rolling back.
Walking continuously, never turning back.
Hoping that you will find me.
It wasn't as I wished.
In my dreams I searched a thousand times for him.
Hoping that it will be reality.
I don't want to leave.
My heart can't be controlled.
I still believed that you do understand me...

Saving Wildlife with Dikir Barat

Tetapi sayang seribu kali sayang
Ada manusia bersifat kejam
Memburu membunuh tanpa perasaan
Tidak terfikir mengejar kekayaan

WWF dan juga semua
Berganding bahu bekerjasama
Pemburu haram jangan dibela
Banteras mereka yang membinasa
-Jeli Gemilang-

It was the combination of powerful lyricz, surprising dance moves and strong musical backing that earned "Jeli Gemilang". a dikir barat group from Jeli district, the title of "Champion of the Conversation Dikir Barat Competition" in Jeli, Kelantan.
Dikir barat is a traditional musical performance that involves singing in groups of 10 to 15 members, led by a leader and accompanied by traditional musical instruments. As it is a much-loved performance in Kelantan, it is an advantageous way to spread awareness of wildlife conservation. Five other groups, including Wildlife Protection Unit Lubok Bongor, also competed in the first conservation dikir barat contest organised by WWF-Malaysia's "Tiger Alive!" project. Each team was required to perform three songs on issues such as human-wildlife conflict, Islam in conservation as well as poaching and illegal wildlife trade. The Malaysian Conservation Alliance for Tigers (MYCAT) helped in educating the villagers by having a display of tiger skin, bones and medicines claimed to contain tiger parts. The Wildlife Crime Hotline (019-356 4194) was also promoted through the distribution of reusable shopping bags embossed with the number to the crowd. More than 1000 villagers came and watched as each team battled for 15 minutes on stage in Kampung Lubok Bongor, Jeli. The competition was graced by Jeli Department of Wildlife and National Parks Officer Hazlin Qozek and State Assemblyman for Kuala Balah, Aziz Derashid.

Friday, January 28, 2011

What should I do?

If I let you go one step, tears will fall
If you just take one step and leave
My tears will fall also
When I stretch out my hands
And you stretch out your hands
But you're too away to reach me
You're leaving
But I won't hold you back
And I will be crying
What should I do?
You're leaving
What should I do?
You're leaving me
I love you
I was crying out to you
But you can't hear me
Because I was shouting it out from my heart
All day long
I tried to erase you from my mind
All day long
I said farewell
But you're in my mind again
I stretch out my hands
What should I do?
You're the only one for me

What is the difference between design and designer?

DESIGN is the planning that lays the basic for the making of every object or system. If can be used both as a noun and as verb and in a broader way, it means applied arts and engineering. To design refers to the process of originating and developing a plan for a product, structure, system or component with intention. A design is used for either the final plan e.g. proposal, drawing, model, description or the result of implementing that plan in the form of the final product of design process. This classification aside, in its broadest sense no other limitations exist and the final product can be anything from clothing to graphical user interfaces to skycrapers. Even virtual concepts such as corporate identity and cultural traditions such as celebration of certain holidays are sometimes designed. More recently, process (in general) have also design, giving new meaning to the term process design.
The person who is designing is called a designer, which is also a term used for people who work professionally in one of the various design areas usually also specifying which area is being dealt with such as a fashion designer, concept designer or web designer. Designing often requires a designer to consider the aesthetic, functional and many other aspects of an object or process, which usually requires considerable research, thought and re-design. With such a broad definition, there is no universal language or unifying institution for designers of all disciplines.

Wednesday, January 26, 2011

Smile a little more until the world is jealous. Then my heart that keeps calling for you, won't be able to feel greed for you. My heart is cursing because I can't even say I LOVE YOU. Because my tears burst and my longing flows and flows. Like a thorn caught in my throat, those sad words. All day long, those words are only swirling in my ears. Even if you don't see me...
I call you a thousand times, but you don't know it. I wait for you always standing here but you don't know it. Like a fool, my foolish love sees only you. You don't know it, no matter how much I call you.

Finally tell you

I didn't think it was love
I told myself it wasn't love
I deceived myself
But my heart kept calling your name
I take one step towards you
Push you one step away
Each time you grow in my heart
I must be loving you this much
Must be waiting for you this much
Even though it hurts so much
My heart can't seem to let you go
I think there must be just one love
I don't think my heart will change
The love that I've kept only for you
I can now finally tell you
I miss you
Sometimes love, at times tears
Even though it's hard
I like you, I respect you
I only need you by my side
I must still be loving you
I must still be waiting for you
My brain might be fooled
But my heart can't be fooled
I think there must be just one love
I don't think my heart will change
The love that
I've kept only for you
I can now finally tell you
I love you

Tuesday, January 25, 2011

Without a word

Should have let it all go
Should have ignore it
Like it wouldn't be seen
Like it couldn't be seen
I don't think
I should have seen it
Should have ran away
I should have pretended not to hear
I shouldn't listen to this love
Without a word, you made me know love
Without a word, you gave me your love
Because love left me
Not sure what you wanted to say
But seeing your lips sealed
Must have surprised me
Without a word, love left me
Without a word, love tossed me aside
Not sure what you wanted to say
But seeing your smile sealed
Make me a happy person
Make me fill my self with your every breath
Then you ran away
Without a word, tears are coming down
Without a word, my heart is breaking apart
Without belief, I'm waiting for love
Without belief, I'm hurting for love
I'm hurting for a love without words
I became a fool after my soul left
And cried staring at the sky
Without a word, you came to me
Without a word, you left
Not prepared to let you go
My heart must have been surprised
Because you came without a word
Just like a passing fever
It just needed to hurt for a while
And leave a small scar behind

Sunday, January 23, 2011

Blog bersarang labah-labah

Sekarang begitu malas untuk update blog. Asyik bersenang-lenang sehingga blog dilupakan buat seketika waktu. Maybe kurang isu menarik sehingga tidak menarik langsung untuk share with you all. Sekarang mood tak berapa okey. Apa yang tak okey? Banyak sangat perkara berlaku akhir-akhir ini. Semoga keadaan kembali seperti sediakala. Sangat letih...
Melupakan trek #5 buat seketika. Atau mungkin sekali dengan lebih tepatnya buat selamanya. Ahh, bagaimana mahu meneruskan larian jika sportshoes bermasalah. Need to buy the new one before go to next trip of Broga Hills. Nextweek adalah hari2 terakhir di sini. Semoga berjumpa lagi. Semoga ketemu di konvokesyen nanti. Semoga dapat kembali ke sini lagi.

Episode 10

~I lost my way~
At first, when your tears drenched my clothes, I thought to just wait and let it dry. But those tears became bigger clouds and wind and fell as rain that held back my footsteps. While rain that can't be stopped, can't be avoided, falls down on me, where am I supposed to go? I lost my way. Even though I want to run far away, you stay on my mind and keep coming back. I want to protect you and I want to treat you well. While getting rained on, I must have lost my mind.

Tuesday, January 18, 2011

PETUA Senyum Ikhlas

Senyum ialah sedekah kerana dapat mengembirakan hati sesiapa sahaja yang memandang. Cuba bayangkan jika anda berwajah masam sepanjang hari. Orang hendak tegur pun takut! Kalau anda senyum, pasti jiwa lebih tenang dan orang memamndang pun senang hati. Di sini kQ senaraikan dua petua senyum ikhlas yang boleh mengembirakan orang sekeliling anda.
Senyum dengan semua orang yang melintas di hadapan kita tidak kira status mereka. Jangan pula hanya senyum dengan mereka yang berpangkat tinggi tetapi tidak senyum kepada pekerja pembersihan. Mereka juga manusia walaupun bekerja pada peringkat bawahan.
Senyum sambil mengucapkan salam. Bagi mereka yang beragama Islam, ucapkanlah 'Assalammualaikum', manakala mereka yang bukan Islam ucapkan selamat sejahtera. Sambil itu bersalaman sesama jantina. Hal ini lebih menjadikan senyuman kita ikhlas.

Monday, January 17, 2011

Can't do anything about love

Unknowingly I'm smiling
My heart keeps drawing you near
Should I keep you in my heart with a smile?
Or should I pretend not to know and hide?
I want to become a good girl for you
So you can count on me
Even though I know I can't face it calmly
But that's just following my heart
I turn around to hide my wavering heart
I can't do anything about love
My heart keeps refusing to move with me

Sunday, January 16, 2011

TG2KM ~ Bengkel Grooming

Selama ini begitu lalai menjaga kesihatan kulit. Memang dasar pemalas dan nak cepat je dengan selalu mengambil jalan mudah. Thanks kepada pihak penganjur CLINIQUE kerana sharing ilmu tentang skin care dan tahniah kepada crew TG2KM kerana berjaya melamar Mr Expert in Make Up. Skin care nie macam remeh tapi untuk jangka masa panjang amat berbaloi. So, mulai sekarang haruslah menjaga dengan baik kulit kerana "Kejelitaan adalah hak milik setiap insan". Anugerah kulit sihat hanya sekali dan mesti dipelihara dengan baik.

Saturday, January 15, 2011

Ferrari @ TG2KM

Awek lelaki paling setia adalah kereta dan isteri paling disayangi si suami adalah kereta juga. Macam tak fair je kereta menduduki tahta tinggi dari darjat wanita atau isteri. Sedih si wanita yang juga seorang isteri bila diberi kenyataan di atas. Mentang-mentanglah harga kereta lebih tinggi dari wang hantaran, istilah 'keretaku isteriku' sering kali menjadi gurauan lelaki. Kini, mari kita berkongsi kegilaan lelaki-lelaki di luar sana.

Friday, January 14, 2011

Lelah menjaga HATI

Sejak dua tiga empat lima enam tujuh hari nie, mood kQ ke berubah atau mood org sekeliling yang berubah? Mood kQ mmg akan berubah bila mood orang sekeliling kQ berubah. Sebabnya I kan sejenis sesumpah yang bijak selamatkan diri bila berada dalam persekitaran yang berubah. Manusia perlukan perubahan dan sebab itu manusia selalu sangat meletakkan alasan di atas kesalahan orang lain. kQ pun tak terkecuali sebab kQ manusia biasa yang xde kuasa yang luar biasa. Klu dah punya kuasa luar biasa takde la kQ mengarut macam sekarang nie. Hidup tanpa arah tujuan, pada hal dah letak target seawal tahun baru. Di manakah semangat tahun baru itu?
Baiklah berbalik semula kepada topic entry, kQ dah rasa lelah sangat untuk menjaga hati semua pihak. Boleh tak sekali sekala hati kQ pulak dituruti atau dalam erti kata yang lain, 'biarlah kQ meletakkan diri di tempat yang sepatutnya' atau pun dalam makna yang mudah difahami 'biar segala keputusan yang dibuat oleh kQ sendiri'. Sikit punya banyak hati yang kQ dah jaga sampai makan hati selama nie. (kan teruk bila kQ mengukit, bukan niat mengungkit dan membangkit tapi sbb korg semua terlebih sudah...) kQ dah cukup dewasa untuk membuat sesuatu keputusan untuk hidup kQ dan tak perlulah kamu semua persoalkan apa keputusan yang bakal kQ putuskan. kQ dah cukup dewasa untuk menghadapi kesan/akibat dari keputusan yang bakal kQ buat. kQ hanya perlukan sokongan dan doa restu kalian je supaya keputusan itu lebih bermakna. Harap kamu semua faham dan terima. Terima kasih.

Thursday, January 13, 2011

Trek # 5

Memulakan kenangan awal pengajian setelah tamat pengajian. Melatih diri untuk meningkatkan stamina apabila tiba tarikh SUKEM atau meredakan stress dalam diri. Manusia tak pernah lari dari stress dan tekanan dalam hidup. Harap berkesan dengan cara ini.
Stadium UKM trek no 5 dimiliki oleh saya. Tahukah kamu bahawa setiap kali acara sukan trek part tengah adalah merupakan trek atlet terbaik?Tak kisah la trek balapan atau renang sekali pun, trek ini bakal mencuri tumpuan ribuan mata-mata penonton. If berada di trek part tengah, kamu haruslah berbangga kerana kamu merupakan seorang atlet yang terbaik dikalangan atlet2 yang lain. Dengan kerana itu, saya mengambil aura kalangan mereka yang berjaya dengan meletakkan diri di trek #5 Stadium UKM.

Wednesday, January 12, 2011

Element ~ Cinta Tak Bersyarat

Tak ada sedikit pun sesalku
Tak bertahan dengan setiaku
Walau di akhir jalan
Ku harus melepaskan dirimu
Ternyata tak mampu kau melupa
Dalamnya cintaku yang hebat
Hingga ada alasan bagimu
Tuk tinggalkan setiamu
Demi nama cinta
Telah ku persembahkan hatiku hanya untukmu
Telah ku jaga kejujuran dalam setiap nafasku
Karna demi cinta
Telah ku relakan kecewaku atas ingkarmu
Sebab ku mengerti cinta itu tak mesti memiliki
Andai saja bisa kau fahami
Layaknya erti kasih sejati
Karna cinta yang sungguh
Tiada akan pernah mungkin bersyarat
Ternyata tak mampu kau melupa
Dalamnya cintaku yang hebat

Review ~ Toy Story 3

Apa yang buat kQ review story nie? Story nie dah lama dulu berada di pawangam. Baru sekarang berkesempatan menonton. Terima kasih daun keladi kepada Zara yang memberi kQ pinjam. [1] Story nie berkisah persahabatan Woody sehingga sanggup bersama kawan2nya susah senang. [2] Selain tue, rasa sedih boleh menganggu kewarasan akal fikiran sehingga sikap positif mampu bertukar ke sikap negatif seperti Lots-O-Huggin Bear dan Big Baby. Huggin Bear sanggup menipu Big Baby bahawa Daisy(pemilik asal) telah menggantikan mereka setelah kehilangan mereka secara tidak sengaja di taman permainan. [3] Sikap bekerjasama membawa kejayaan. [4] Jangan judge something before kita benar2 tahu keadaan sebenar. Cth : Mereka yang sangkakan SunnySide DayCare merupakan tempat yang baik tetapi sebaliknya. [5] Cintai alam sekitar. Apakah? Semperna Karnival Alam Sekitar IZISH UKM, bersama kita menjaga alam sekitar. Dalam plot cerita ada menunjukkan babak di mana betapa banyak sampah sarap yang dilupuskan setiap hari. So, lepas nie kQ akan fikir dulu sebelum buang.
Plot kisah bermula apabila Andy menjangkau usia 17 tahun dan perlu mengemas barang untuk di bawa ke kolej. Sejak kecil Andy bermain dengan kesemua permainannya. Dia tidak sampai hati untuk memberikan permainannya kepada pihak lain tetapi atas beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan, kesemua permainannya telah termasuk ke dalam kotak yang akan didermakan kepada SunnySide. SunnySide mempunyai ketua permainan yang jahat (Lots-O-Huggin Bear) yang mempunyai kisah sedih disebaliknya. Pada penghujungnya, kesemua mereka dapat pulang ke rumah sebelum Andy ke kolej dan Andy telah menghantar kesemua permainan kesayangannya kepada seorang kanak-kanak yang menyayangi dan menjaga baik kesemua permainan miliknya.

Tuesday, January 11, 2011

Apa perlu tahu - Part 2

Lelaki perlu tahu yang PEREMPUAN :-
  1. Sensetif : Bukan bermaksud suka merajuk tapi hanya ingin bermanja dan mendapat perhatian
  2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang2 ingin LELAKI mengikut kata2nya sekali sekala
  3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM
  4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui
  5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuklah ibubapanya, anak2nya dan suami. WANITA amat tabah
  6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling di dalam diam
  7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI, namun juga sesama kaum
  8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan insan yang dicintainya
  9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus
  10. Seks : Seks bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsinya LELAKI akan membimbing WANITA dan bukan menghanyutkannya.
"Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah senagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh Allah swt dari rusuk kiri dan untuk dimanjai bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN wanita"

Monday, January 10, 2011

Effective Supervision In Industrial Training for Accounting student

The research aims to improve learning process of undergraduate students through effective supervision in industrial training (IT). Refer to Kirkpatrick Model as our theoretical framework to evaluate the effectiveness supervision of IT. The model includes four levels of outcome evaluation : (1) reaction, (2) learning, (3) behavior and (4) results. It provides a sequential framework to evaluate training. Any information from each prior level serves as a base for the next level's evaluation. Thus, each successive level may represent a more precise measure of the effectiveness of supervision in the industrial training. The objectives of this study are :-
  • to determine if increased and early intervention by lecturers improve the outcome of industrial training
  • to determine the benefits and skills gained through industrial training from the perspective of trainees and supervisors

Sunday, January 9, 2011

Run away with RM35,000

The complete performance sequence for AJL 25 ON 9 JAN 2011 :-
  1. Yuna - Cinta Semprurna
  2. Tomok - Berlari
  3. API - Pelita
  4. Shahir - Kebahagian Dalam Perpisahan
  5. Meet Uncle Hussain - Drama King
  6. Hafiz - Noktah Cinta
  7. Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku
  8. Faisal Tahir - Selamat Malam
  9. Adira - ku Ada Kamu
  10. Bunkface - Extravaganza
  11. Black - Sofia Jane
  12. Faisal Tahir - Hanyut
  13. Stacy - Jahat
  14. Hujan - Mencari Konklusi
Who do you think will run away with the Juara Lagu, top prize of RM35,000?

Pemimpin tidak gosok gigi

Adakah anda kenal dengan Mao Tse Tsung, pemimpin agung parti Komunis yang berkuasa di China (1893-1976) dan terkenal dalam sejarah dunia? Menurut fakta, Mao Tse Tsung tidak pernah memberus gigi sepanjang hayatnya. Beliau mengaku hanya menggunakan air teh untuk berkumur dan akan mengunyah daun teh mentah untuk membersihkan giginya. Minum teh mampu mencegah kerosakan gigi. Dikatakan amalan menggunakan daun teh dalam minuman dan mengunyah mentah mampu mengurangkan risiko kerosakan gigi sebanyak 60& berbanding penggunaan ubat gigi.

Thursday, January 6, 2011


The true story originated in Japan in the late 1920's and later became a blockbuster hit for Japan in 1987. Since then, it has been "Americanized" and was released in theaters in January 2010.

The movie begin as Hachi is being shipped from Japan to his new owner. On the voyage by ship, air and then train, his crate breaks and he became lost at the train station. Parker who takes the train to and from work each day, finds the wandering puppy and takes it home where they form an instant bond. Throughout the years, Hachi and Parker enjoy a daily vigil of going to and from the train depot together and every afternoon when Hachi hears the train whistle, he rushes to the station where he waits to walk home with Parker. Along their daily trips, Hachi becomes a friend to many in the community and everyone at the train station is all too familiar with the great bond shared by man and dog. The story takes an unfortunate turn when Professor Parker suddenly suffers a heart attack and doesn't return home one day. Hachi waits for his owner never returns. Parker's daughter and son-in-law decide to give Hachi a new home with them but he is so saddened by the loss of his owner that he breaks away as soon as gate is open and returns directly to the train depot. For 10 years, Hachi lives near the train tracks and remains vigil in the hopes that his owner will return. The community adopts him and takes care of him as they see him each day and the local paper even does a story on Hachi. One day Cate (Parker's widow) return to town to visit since being 10 years. She visits Parker's grave and walks by the train depot to find Hachi an old dog still waiting in that same spot for her husband. Cate breaks down and holds Hachi. In the end, after many years of faithful waiting, Hachi passes and is finally reunited with his loving owner.
The real Hachiko was born in Odate Japan in 1923. When his master Dr. Eisaburo Ueno, a professor at Tokyo University died in May 1925. Hachi returned to the Shibuya train station the next day and for the next nine years to wait.
Today a bronze statue of Hachiko sits in his waiting spot outside the Shibuya railroad station.

Wednesday, January 5, 2011

10 Things I Hate about You Poem

10 things I hate about you poem
I hate the way you talk to me
And the way you cut your hair
I hate the way you drive my car
I hate it when you stare
I hate your big dumb combat boots
And the way you read my mind
I hate you so much it makes me sick
It even makes me rhyme
I hate the way you're always right
I hate it when you lie
I hate when you make me laugh
Even worse when you make me cry
I hate when you're not around
And the fact that you didn't call
But mostly I hate the way I don't hate you
Not even close
Not even a little bit
Not even at all

Tuesday, January 4, 2011

Lelaki itu adalah kamu

Siti Fatimah pernah berkata kepada Ali bin Abi Talib, "Wahai Ali sesungguhnya sebelum menikah, ada lelaki di kota Mekah ini yang sangat aku kagumi". "Jadi engkau menyesal menikah denganku?", soal Ali. Lalu Siti fatimah menjawab, "Tentu tidak, kerana lelaki itu adalah kamu..."


Bukankah sangat romantis seorang yang bernama Siti Fatimah itu. Dia mengungkapkan perasaan kepada suaminya dengan cara yang luar biasa. Dia pancing sifat ingin tahu suaminya dengan sebuah pertanyaan bahawa dia mengagumi Ali sebelum dia menikah. Tentu saja pertanyaan ini menimbulkan rasa risau suaminya, Ali bin Abi Talib. Pertanyaan, "Siapa orang itu?" segera menujah dalam hati dan kemudian keluarlah kata-kata vonis (hukuman), "Lalu apakah engkau menyesal menikah denganku?"
Wajar sebuah pertanyaan dari seorang suami yang cemburu. Dengan sangat lembut dan menyentuh hati, si isteri menjawab. "Lelaki itu adalah kamu." Semua pasti tersenyum saat membayangkan bagaimana wajah Ali bin Abi Talib saat mendengar pengakuan polos dari isteri tercintanya itu.

Monday, January 3, 2011

Trauma Gua Tempurung

Owh berada dalam kenderaan yang melanggar kereta lain adalah bukan sesuatu yang baik. Alhamdulillah, masih berada di bumi Allah ini walaupun terlibat dalam satu musibah yang tak terduga. Apapun Allah masih panjangkan usiaku, thank you Allah..
Entry kali ini mungkin tidak semenarik selalu kerna penulis blog masih berada dalam keadaan terkejut dengan kejadian semalam. Kami bertiga tidak cedera, just WRS3643 je yang cedera parah. Insurans cover after this but we all will patah sayap untuk terbang lagi.
Details kejadian around 6pm area Gua Tempurung, kereta tak sempat break lalu melanggar kereta lain semasa berada di lorong memotong. Ya Allah, masa tue amat terkejut dan sehingga sekarang masih terbayang di depan mata what happen that day. Masih terdengar bunyi break dari kenderaan lain di belakang kami. Dan serentak dengan itu juga tak dapat nak toleh belakang sebab terlalu takut untuk tahu apa kenderaan yang menanti di belakang kami. Terus ke Tapah untuk buat laporan polis dan menunggu someone pick-up we all to go back Bangi that night.

Kepada pengguna jalan raya, Ingatlah orang tersayang. Pesanan ikhlas dari gadis masih Trauma =(